Novice

Danes: "Krajina je od nas vseh - Solčavsko"

Krajino ustvarjamo vsi, da bi lahko sodelovali pri upravljanju se moramo med sabo razumeti, zato da se razumemo se moramo pogovarjati. V projektu Varstvo in razvoj slovenske krajine smo DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija ustvarili veliko priložnosti za pogovore. Danes, v četrtek 8. oktobra ob 17h, CIPRA Slovenija vabi zainteresirane na javno razpravo o upravljanju krajine v Center Rinka v Solčavi. Izhodišče za razgovor bodo izkušnje z varstvom in razvojem krajine na Solčavskem.

Kaj je krajina? Zagotovo nekaj, kar pripada nam vsem: prebivalcem, kmetovalcem, upravljalcem, načrtovavcem … Krajine so pomemben del identitete, saj prispevajo k naši prepoznavnosti, hkrati z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine pa ohranjamo in krepimo tudi občutek pripadnosti. Slovenija se lahko pohvali z izjemnimi krajinami, vendar so te omejene, potrebujejo skrbno varovanje, upravljanje in načrtovanje.

CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, skupaj z Društvom krajinskih arhitektov Slovenije in Inštitutom za politike prostora izvaja projekt Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike, ki ga sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor. S projektom opozarjamo na zmanjševanje kakovosti slovenske krajine kot skupnega razvojnega vira v zadnjih desetletjih. Zgodba upravljanja prostora in dediščine Logarske doline, Matkovega in Robanovega kota je ena izmed svetlejših v Sloveniji – zanimajo nas izkušnje lokalnega prebivalstva, njihove potrebe in želje pri takšnem postopanju.

Predstavili bomo možnosti za celovito varstvo, načrtovanje in upravljanje krajine, ki jih ponujata priprava in sprejetje Krajinske politike Slovenije.

Veseli bomo, če se nam pridružite in z nami delite svoj pogled na razvoj, varstvo in upravljanje krajine na Solčavskem!

Program:

1. pozdrav udeležencem;
2. predstavitev projekta Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike, njegovega namena in ciljev;
3. Logarska dolina: zgodba o uspehu? Izkušnje lokalnega prebivalstva
4. pobude in predlogi udeležencev;
5. povzetek in zaključek delavnice.

Informativne prijave do srede, 18. septembra na:
https://forms.gle/6x2QAv9mv9rDA7Jr8 (povezava je dostopna tudi na spletni strani CIPRE Slovenija – Dogodki).

Foto: Logarska dolina ©TIC Solčava