Novice

Predstavitev projekta "Varstvo in razvoj slovenske krajine" z razpravo

Napovedujemo: 23. aprila ob 16h, Knjižnica UI RS, Trnovski pristan 2, Ljubljana

Urbanistični inštitut Republike Slovenije v sodelovanju z DKAS – Društvo krajinskih arhitektov Slovenije ter IPoP – Inštitut za politike prostora organizira predavanje “Urejanje krajne – slovenska krajinska politika”. Predstavljen bo projekt »Varstvo in razvoj slovenske krajine« s katerim DKAS, IPoP in CIPRA Slovenija s podporo Ministrstva za okolje in prostor pripravljajo izhodišča za krajinsko politiko.

Projekt je zanimiv metodološko in vsebinsko, zasnovan je kot vključujoč proces prepoznavanja problemov in oblikovanja rešitev za izboljšanje razmer v načrtovanju in upravljanju krajine, njegov cilj je sprejem družbenega dogovora o krajinski politiki. S Krajinsko politiko bo Slovenija zapolnila vrzeli v načrtovanju in upravljanju krajine, sistemsko podprla procese preobrazbe krajine in izpolnila zahteve Evropske konvencije o krajini ter tako zagotovila celovito načrtovanje in upravljanje krajine.

Stroka s področja urejanja prostora in graditve je leta 2016 v gradivu Kultura prostora zdaj! ugotovila, da sta skrb za varstvo in razvoj krajine v Sloveniji premalo učinkovita, da smo priča postopni razgradnji kakovosti in zmanjševanju razvojne vrednosti slovenske krajine. Razmere se od takrat niso pomembno spremenile in zanimivo bo slišati, kako na načrtovanje in upravljanje krajine gledajo kolegice in kolegi, katerih organizacije so bile povezane  v partnerstvu Odgovorno do prostora!.

 

Predavanje je akreditirano pri Komisiji za izobraževanje na Zbornici za arhitekturo in prostor (udeležencem članom ZAPS bosta priznani 2 kreditini točki).